а

b_280_0_16777215_00_images_20190311Sombor.jpgНа округлом столу у Сомбору представљене су данас новине које се односе на службену употребу мањинских језика и писама у локалним самоуправама, и истакнуто да је потребно радити на томе да мањински језици постану видљивији и прихваћенији у друштву.

О остваривању права на службену употребу језика и писама националних мањина, као и о пракси и поступању Заштитника грађана у овој области, говорила је представница Заштитника грађана Драгана Вујков, која је нагласила да је стање у претходних неколико година значајно унапређено, али и даље постоји потреба за јачањем капацитета органа управе.

На скупу су говорили и градоначелница Сомбора Душанка Голубовић, шеф Канцеларије Света Европе у Београду Тобиас Флесенкемпер, државни секретар Иван Бошњак и помоћница министра државне управе и локалне самоуправе Ивана Антић, као и представници Републичког секретаријата за законодавство.

Организатори догађаја су Канцеларија Савета Европе у Београду и Град Сомбор, а ово је први од планираних пет округлих столова. У оквиру заједничког пројекта Европске уније и Савета Европе „Јачање заштите националних мањина у Србији“ план је да округли столови буду организовани још у Босилеграду, Бујановацу, Медвеђи и Врању.