а

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ О РАЗУМЕВАЊУ – НОВИ ПОЧЕТАК РЕШАВАЊА ПРОБЛЕМА “ПРАВНО НЕВИДЉИВИХ“ ЛИЦА

Министар за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у Влади Републике Србије Милан Марковић, заменик заштитника грађана Републике Србије др Горан Башић и шеф Представништва Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице Едуардо Арболеда, потписали су 9. априла 2012. године Споразум о разумевању којим се успоставља ближа сарадња на реализацији активности које имају за циљ подршку припадницима ромске националне мањине у поступку накнадног уписа у матичну књигу рођених.

Потписивање Споразума о разумевању представља нови почетак у решавању проблема “правно невидљивих“ лица, истакао је заменик заштитника грађана др Горан Башић и нагласио значај досадашњих иницијатива Заштитника грађана у овом домену, пре свега Иницијативе за измену и допуну Закона о ванпарничном поступку, којом би се лицима, без признатог грађанског статуса, омогућило да то учине и у поступку пред судом у разумном року. Заменик заштитника грађана је навео да очекује да ће се Споразумом омогућити решавање проблема “правно невидљивих” лица којих у највећем броју има у ромској популацији, као и да ће матичне службе спроводити упуства Министарства за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу у интересу свих грађана Србије.

Након конституисања нове Владе Републике Србије 27. јула 2012. године, примену Споразума о разумевању који је потписан са Министарством за људска и мањинска права, државну управу и локалну самоуправу преузело је Министарство правде и државне управе.

Download this file (4355_odgovor organa 2.pdf)Споразум о разумевању

Download this file (4355_odgovor organa 2.pdf)Споразум о измени Споразума о разумевању