а

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Jelena_Stojanovic.jpgЗаменица заштитника грађана Јелена Стојановић изјавила је данас, након потписивања споразума о наставку сарадње на искорењивању апатридије у Србији, да очекује да питање грађана Републике Србије који немају лична документа у што скоријем року буде у потпуности решено.

„За ромску заједницу је веома важно да питање остваривања права на лична документа увек буде у фокусу надлежних органа. Очекујем да ће спровођењем овог трећег Споразума о разумевању у потпуности бити решено питање правно невидљивих лица”, рекла је Стојановић.

Стојановић је данас са шефицом Представништва Високог комесаријата УН за избеглице (УНХЦР) Франческом Бонели и министарком државне управе и локалне самоуправе Маријом Обрадовић потписала трећи по реду Споразум о разумевању о наставку сарадње на искорењивању апатридије у Србији.

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Jelena_Stojanovic_1.jpgЗаменица заштитника грађана је још навела да је институција омбудсмана посебну пажњу посвећује заштити права припадника ромске националне мањине, те је претходних година Заштитник грађана обишао више десетина ромских насеља у циљу упознавања са проблемима са којима се сусрећу и пружања конкретне помоћи.

Шефица Представништва УНХЦР у Србији Франческа Бонели изјавила је да је та организација покренула глобалну кампању #ЈаПрипадам (#IBelong) у циљу искорењивања апатридије у свету и да је потребно заједничким напорима решити преостале проблеме лица у ризику од апатридије која живе у неформалним насељима а која још увек немају сва лична документа.

„Према проценама, број лица која се суочавају са ризиком од апатридије у Србији смањен је са приближно 30.000 у 2010. години на око 2.000 у 2022. Години. Због тога смо уверени да ће Република Србија бити једна од земаља која ће искоренити апатридију и испунити циљеве кампање УНХЦР-а #ЈаПрипадам у наредних 1.000 дана“, додала је Бонели.

b_280_0_16777215_00_images_M_images_Jelena_Stojanovic_3.jpg„Институције у Србији су унапредиле правни оквир којим су створени механизми за несметан упис у матичну књигу рођених, посебно деце чији родитељи немају лична документа, чиме је обезбеђена правна сигурност и за ту децу, али и за систем у целини. У сарадњи са Заштитником грађана и УНХЦР-ом посебан акценат је стављен на решавање проблема једне од најосетљивијих група становништва код нас, а то је ромска популација и унапређење и других права из личног статуса“, рекла је ресорна министарка Марија Обрадовић.

Обрадовић је додала да истраживање УНХЦР-а о раширености апатридије међу Ромима, Ашкалијама и Египћанима који живе у неформалним насељима у Србији показују да се случајеви да неко није уписан у матичну књигу рођених сада јављају као изузетак и да ће овај споразум омогућити да се у Србији потпуности искорени апатридија до краја 2024. године.

Споразумом је предвиђено да потписници уложе заједничке напоре на решавању преосталих случајева у којима припадници ромске националне мањине, али и остала лица која се са овим проблемима сусрећу, нису остварили право на упис у матичну књигу рођених као и друга права из личног статус, са посебним фокусом на упис њихове новорођене деце у ову службену евиденцију.