а

Заштитник грађана Зоран Пашалић честита 8. април, Светски дан Рома, и истовремено позива све грађане да не дозволе да под притиском глобалне економске кризе и растуће апатије солидарност међу људима ишчезне. Такође апелује да обрате пажњу на потребе других, а рањивим друштвеним групама, међу њима и ромској заједници, пруже ефикасну и делотворну подршку.

Пашалић указује на то да су Роми и даље највише дискриминисана и маргинализована друштвена група, иако су најбројнија мањинска заједница у Европи.

Ромкиње спадају у најугроженије друштвене категорије. Удају се у раном узрасту, очекују их вишеструке трудноће у кратком временском периоду, финансијска и друга зависност од партнера или старијих чланова породице, као и висок ризик од насиља у породици и партнерским односима. Друга најугроженија група су деца Роми, чији целокупан развој у сиромаштву и неформалним насељима носи са собом многе ризике.

„Постоје системски проблеми са којима се Роми свакодневно суочавају. Упркос томе што је држава предузела низ мера и активности у области образовања, здравства и добијања личних докумената, квалитет живота те заједнице се није у великој мери побољшао“ упозорио је заштитник грађана и додао да приступачније школство, редовна здравствена заштита, сузбијање сиромаштва кроз олакшано запошљавање су циљеви којима треба да тежимо.

Он је додао да постигнути резултати на унапређењу положаја Рома нису отклонили кључне препреке у процесу њихове интеграције, зато и даље треба инсистирати на целовитој подршци ромској националној мањини. „Морамо показати спремност када је у питању решавање комплексних проблема те заједнице. Заштитник грађана у свом мандату има надлежност за заштиту права националних мањина и протеклу годину обележио је низом активности предузетих у циљу оснаживања и унапређења положаја Рома, које су наведене и у редовном годишњем извештају институције“, нагласио је Пашалић. Заштитник грађана ће такође пратити како се спроводе мере нове Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња за период 2022-2030. године, коју је Влада РС усвојила 3. фебруара ове године.