а

b_280_0_16777215_00_images_20230530UpisRoma.jpg
Фото: Заштитник грађана

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да упркос постигнутим резултатима надлежних органа у решавању проблема правно невидљивих припадника ромске заједнице, и даље постоје грађани и деца који су правно невидљиви и најавио да ће институција на чијем је челу наставити да прати ситуацију у области уписа у матичне књиге и личних докумената.

„Припадници ромске националне мањине су се дуги низ година суочавали са бројним проблемима у остваривању права на лична документа и били у ризику да постану апатриди. Заједничке активности са Министарством за државну управу и локалну самоуправу и УНХЦР-ом у области решавања питања личног статуса грађана дале су одличне резултате“, рекао је Пашалић на састанку са представницима ромске националне мањине у Нишу, којем су присуствовали и ресорни министар Александар Мартиновић и градоначелница Ниша Драгана Сотировски.

Пашалић је у уводној речи навео и да се велики број припадника ромске националне заједнице у Србији, посебно породице које живе у неформалним насељима, и даље налазе у веома тешком положају и апеловао на надлежне органе да уложе додатне напоре како би им помогли да остваре и заштите своја права.

Заштитник грађана је навео да важан део његовог посла представља директан контакт са грађанима са којима лично разговара сваке недеље, и најавио да ће у наредном периоду наставити да посећује локалне самоуправе и ромска насеља широм Србије.