а

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да Роми представљају најдискриминисанију категорију становништва у Републици Србији и нагласио да је неопходно предузимати мере за стварање једнаких могућности за све наше грађане, а посебно за припаднике рањивих група.

"Роми немају своју матичну државу, а представљају најбројнију националну мањину не само у Србији већ и у Европи, услед тога су често додатно изложени бројним облицима дискриминације. Као друштво у целини морамо посветити посебну пажњу заштити, остваривању и унапређењу права Рома и Ромкиња", навео је Пашалић у честитки поводом 8. априла - Светског дана Рома.

Пашалић је указао да Роми спадају у веома маргинализовану мањинску групу, са квалитетом живота који се није много побољшао и подсетио да су Роми и Срби кроз историју делили веома тешку судбину али да су заједничким снагама успели да очувају своју аутентичност.

Унапређење положаја Рома је системско питање, које морамо решавати добрим законима и позитивном дискриминацијом при планирању политика пре свега у области образовања, здравства, социјалне заштите и запошљавања, навео је Заштитник грађана.