а

b_280_0_16777215_00_images_20231123NoviPazar.jpgВажност уписа у матичну књигу рођених и поседовања личних докумената била је тема треће по реду конференције која је данас одржана у Новом Пазару у организацији Оперативне групе, коју чине представници Заштитника грађана, Министарства државне управе и локалне самоуправе и УНХЦР-а. Конференција је одржана у склопу информативне кампање намењене пре свега, ромској заједници. 

Представници ромске заједнице добили су конкретне и детаљне информације о томе на који начин и коме на подручју града Новог Пазара могу да се обрате да би остварили право на упис у матичну књигу рођених и прибавили лична докумената.

Представница Заштитника грађана је истакла да подаци потврђује да и даље има грађана и деце који су невидљиви за систем, што је разлог да Заштитник грађана настави са праћењем уписа у матичне књиге и личних докумената.

„Важан део посла Заштитника грађана је директан контакт са грађанима и рад на терену. Због тога ћемо и у наредном периоду наставити са посетама локалним самоуправама широм земље. Такође, настављамо и са посетама ромским насељима широм Србије, као први државни орган који је ову праксу установио пре више од 10 година“, истакла је представница Заштитника грађана.

Информативна сесија у Новом Пазару организована је у оквиру реализације Споразума о разумевању закљученог 2022. године, између Министарства државне управе и локалне самоуправе, Заштитника грађана и Високог комесаријата Уједињених нација за избеглице - Представништво у Србији, у чијем је фокусу коначно решавање проблема људи у ризику од апатридије, како би се указало на значај уписа у матичну књигу рођених и поседовања личних докумената.